وبلاگ

روز کودک

روز کودک

روز جهانی کودک روزی است که برای تجلیل از کودکان نامگذاری شده است.این روز در کشور های مختلف تاریخ های متفاوتی دارد.

روز کودک صرفا روزی برای جشن گرفتن برای کودکان نیست. کودکان، آسیب پذیرترین گروه در هر جامعه هستند و از هیچ چیز آنان از جمله غذا، پوشاک و نیازهای دیگرشان نباید کاست. عدم توجه به وضعیت کودکان به علت مشکلات اقتصادی و کاهش بودجه‌ هایی که شرایط زندگی و حیات کودکان را خدشه‌دار می‌سازد به امید اینکه اقتصاد آینده کشور تامین باشد نه توجیه و بازده اقتصادی دارد و نه حرکتی انسانی محسوب می‌شود.

کودکان در برخی از کشور ها به عنوان کارگر مورد استفاده قرار می گیرند، و یا در خشونت و جنگ هستند؛ زندگی در مکان نامناسب، اختلاف ها و تبعیض از جمله در مذهب، اقلیت و یا معلولیت را تجربه می کنند.

کودکان در روز جهانی کودک می‌خواهند این تضاد را یادآور شوند: در حالی که سالانه هزینه‌های غیرقابل تصوری صرف تولید انواع سلاح‌های هسته‌ای و غیر هسته‌ای می‌شود، کودکان بسیاری از گرسنگی، عدم امکانات بهداشتی، سوء تغذیه و … می‌میرند. در حال حاضر، حدود ۱۵۳ میلیون کودک بین ۵ تا ۱۴ سال وجود دارند که مجبور به کار کردن هستند. یونیسف اعلام داشته که فقط با اختصاص پنج دلار برای هر کودک می‌توان جان ۹۰ درصد از کودکانی را که سالانه می‌میرند را، نجات داد. و برای بهبود چشمگیر زندگی کودکان جهان، کافی است که فقط مبلغ ۶ هفته بودجهٔ تسلیحاتی جهان هزینه شود.

تاریخچه روز جهانی کودک

روز جهانی کودک

شکل گرفتن روز جهانی کودک، به کنفرانس جهانی رفاه کودکان که در ژنو برگزار شد بر می گردد. در این کنفرانس نمایندگان ۵۴ کشور گرد هم آمدند تا منشوری برای دفاع از حقوق کودکان تصویب کنند.

بعد از آن به سازمان ملل متحد پیشنهاد شد تا روزی را به عنوان روز جهانی کودک تصویب کنند. سازمان ملل این درخواست را پذیرفت؛ و در جریان نهمین مجمع عمومی سازمان ملل، در تاریخ ۲۱ سپتامبر ۱۹۵۴ به صندوق کودکان سازمان ملل متحد ماموریت داد تا یک روز را در سال به عنوان روز جهانی کودک در تقویم نام گذاری کنند.

پس از این مجمع بنا شد هر کشور یک روز را به عنوان روز کودک در نظر بگیرد. سازمان ملل متحد خود روز 20 نوامبر را برای این مناسبت در نظر گرفت و هر سال این روز را جشن می گیرد. 150 کشور جهان نیز به تبعیت از سازمان ملل 20نوامبر را با توجه به آیین های خود پاس می دارند.

تاریخچه روز ملی کودک

در جلسه ای در سال 1372 که نمایندگان وزارت آموزش و پرورش، سازمان بهزیستی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و سایر نهادها در آن حضور داشتند، بعد از انجام بررسی ها و تبادل نظرها ابتدا روز 9 اکتبر و در ادامه روز 8 اکتبر برابر 16 مهر به عنوان روز کودک در ایران انتخاب شد.

 در ادامه این گروه تصمیم خود را به دفتر یونیسف در ایران اطلاع دادند و با قبول سازمان یونیسف، به این ترتیب این روز به عنوان روز ملی کودک در ایران رسیمت پیدا کرد. با تصویب شورای فرهنگ عمومی این روز در تقویم رسمی کشور به عنوان روز کودک افزوده شد.

16 مهر به عنوان روز ملی کودک در ایران شناخته شده است.در این روز و هفته پیش رو برنامه های مختلفی برای کودکان اجرا می شود و بر اهمیت جایگاه آنها تاکید بیشتری می شود.

هر سال به مناسبت بزرگداشت روز کودک، روزشمار هفته ملی کودک در تهران و سایر شهرهای ایران اجرا می شود و هر روز آن به یک برنامه اختصاص پیدا می کند.مسئولیت دبیرخانه این ستاد بر عهده کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است.

بر همین اساس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با همکاری مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک، شیوه‌نامه هفته ملی کودک را به منظور هم‌افزایی تمامی نهادها و سازمان‌های فعال در حوزه کودکان و برگزاری هرچه بهتر هفته ملی کودک منتشر کرده است.

همچنین به منظور ایجاد وحدت ‌رویه در پیش‌بینی و اجرای برنامه‌ها، شورای سیاست‌گذاری هفته ملی کودک، شعار «کودکی بهتر، زندگی بهتر» را برای گرامی ‌داشت این هفته در نظر گرفته است.

پیمان نامه حقوق کودکان

روز ملی کودک

پیمان نامه حقوق کودکان یک کنوانسون بین المللی می باشد که حقوق مدنی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کودکان را بیان می کند. این کنوانسیون در ۲۰ نوامبر ۱۹۸۹ مورد پذیرش مجمع عمومی سازمان ملل متحد قرار گرفت و از ۲ سپتامبر ۱۹۹۰ لازم ‌الاجرا شد.

تاکنون ۱۹۳ کشور (تمام اعضای ملل متحد به جز ایالات متحده آمریکا و سومالی) این سند را امضا کرده‌اند و در ۱۴۰ کشور اجرا می‌شود و به این ترتیب مقبول‌ترین سند حقوق بشر در تاریخ می‌باشد.

ایران در سال ۱۳۷۲ به پیمان کنوانسون ملحق شد؛ البته با این شرط که هر گاه مفاد پیمان نامه در هر مورد و در هر زمان با قوانین داخلی ایران و موازین اسلامی تعارض پیدا کند، دولت ایران ملزم به رعایت آن نباشد.

محتوای پیمان‌نامه حقوق کودک

کودک بر اساس ماده یک پیمان‌ نامه حقوق کودک به هر انسان کمتر از ۱۸ سال گفته می‌شود. مگر آن که قانون قابل اعمال در مورد کودک سن قانونی کمتری را تعیین کرده باشد. این کنوانسیون شامل ۵۴ ماده و دو پروتکل اختیاری بوده که چهار اصول پایه‌ای آن را جهت می‌دهد:

اصل حق زندگی و پیشرفت: کودکان حق حیات داشته و باید رشد کنند.

اصل حق رفتار عادلانه: هیچ کودکی نباید از تبعیض رنج ببرد.

اصل اولویت رفاه کودکان: زمانی‌ که در رابطه با کودکان تصمیم‌گیری می‌شود، باید منافع آنان مهم تر از هر چیز دیگری در نظر گرفته شود.

اصل احترام به نظر کودکان: کودکان حق دارند آزادانه عقاید و نظرات خود را ابراز کنند و این نظرات در تمامی اموری که به آنها مربوط می‌شود، باید مورد توجه قرار گیرد.

کودکان و اهمیت به بالندگی آنها

با اینکه محبت والدین برای بلوغ و رشد کودک مهم هست، ولی زیاده روی در محبت همانند محبت کم برای کودک ضرر دارد و امید و نشاط را در وجود او از بین می برد. نتیجه افراط در محبت، بار آوردن کودکانی مغرور و بی فایده برای جامعه و جهان هست.

آشنا ساختن کودکان با سختی و ناملایمات زندگی و اینکه به آنها نشان دهیم که زندگی همیشه شاد و رنگی نیست ضروری است، زیرا کودکان باید درک کنند که بدست آوردن هر چیزی نیاز به کوشش و زحمت دارد و اگر کودکی با مشکلات و سختی ها آشنا نباشد، در آینده در برابر ناملایمات زندگی سرخورده خواهد شد.

روز کودک بازی

برای کودکان ، بازی کردن از اهمیت زیادی برخوردار است. در سیره معصومین و ائمه اطهار نیز در موضوع بازی با کودکان مطالبی آمده است.

بازی کردن با بچه ها ممکن است وقت والدین را بگیرد و بسیاری از والدین بر اثر مشغله های روزانه ، با کودکان خود بازی نکنند و وقت خود را با کودکان خود نگذرانند؛ ولی درحقیقت ، بازی کردن والدین با فرزندانشان تربیت فرزندان را تکمیل می کند.

پس سعی کنیم برای داشتن کودکانی سالم و با نشاط که فردای ما را می سازند، تغییر را از خود شروع کنیم تا بتوانیم مادران و پدرانی مهربان و الگو برای آنان باشیم. آنها هدیه های خداوند هستند و بودنشان به زندگی ما نشاط می بخشد.

هدیه دادن به کودکان

کودکان موجودات ساده و به دور از بسیاری از کلک های موجود در این زندگی هستند ، بنابراین یکی از ساده ترین حقوق آنها احساس شادی در همه اوقات زندگی است و هدیه دادن به آنها از جمله مواردی است که باعث خوشبختی آنها می شود و احساس می کند تجربه جدیدی را به دست آورده اند . بنابراین شما می توانید با انتخاب هدیه ای ساده این حس شادی و نشاط را در آنان ایجاد کنید.

روز کودک بهانه خوبی برای هدیه دادن به آن هاست. ما در فروشگاه سوغات مادرجون پیشنهاد هایی برای هدیه دادن به کودکان دلبندتان داریم که علاوه بر ایجاد حس شادی در آنان کاربردی نیز هستند.

شما می توانید به آنان وسایل کاربردی برای مدرسه شان هدیه دهید تا در حین درس خواندن به آنان احساس خوبی منتقل کند.این محصولات به صورت پک های دانش آموزی بسیار زیبا در سوغات مادرجون برای شما آماده شده اند.

و یا قلمدان های بسیار زیبایی که جلوه ای از هنر و زیبایی هستند. اگر بودجه زیادی در اختیار ندارید می توانید از جامدادی های ترمه استفاده کنید که از کیفیت زیادی برخوردار هستند.

امیدواریم این مقاله برای شما کاربردی بوده باشد توانسته باشیم مطلبی مفید را برای شما به اشتراک بگزاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *